Nový oddíl se představuje!

Na dobré se nezapomíná

S vděčností a s jistou samozřejmostí dnes přijímáme skutečnost, že skautská organizace v naší zemi po historických zákazech a životě v ilegalitě opět naplno žije a to skutečně dynamicky a tvořivě. Dokazují to nejen stále se zvyšující počty kluků a děvčat za poslední roky, kteří s hrdostí a radostí oblékají skautský kroj ale i samotná činnost organizace, která v duchu staleté tradice skautingu na celém světě, hledá jeho dnešní aktuální a moderní tvář.

Před více jak pětadvaceti lety při jedné z dalších obnov skautingu i zde v Plzni však nebylo lehké obnovit činnost. Starší generace skautů a skautek, kteří pamatovali skauting po válce, či krátké období konce šedesátých let, měli své představy a nově nastupující generace přirozeně nemohla a nechtěla již s nimi všechno sdílet.

Jako velká výzva se ukázala i skutečnost, že skautské hnutí je od počátku postaveno na křesťanských principech. Že se nejedná jen o formální záležitost se projevilo např. i bouřlivou diskusí o znění skautského slibu. Česká sekulární společnost přirozeně svým myšlením zasahovala a zasahuje i do skautského hnutí.

I to pak vlastně byl jeden z důvodů, proč se od samého počátku devadesátých let formovalo v Plzni samostatné středisko, které si vytklo do vínku, že se k těmto křesťanským zásadám bude hlásit a je naplňovat bez studu a hany – 4. středisko ICHTHYS. 

Jsem osobně velmi rád, že i díky situaci v církvích v Plzni před revolucí byl tento projekt od samého začátku ekumenický. Děti z prostředí římskokatolické i protestantské tradice i díky svým vedoucím se přirozeně setkávaly a společně prožívaly svůj skautský věk.

V loňském roce se v naší farnosti – českobratrském evangelickém sboru u Jižního nádraží objevila touha dětí a rodičů vstoupit do skautské rodiny. Nechtěli však vědomě být členy skautských oddílů, kde je duchovní výchova opomíjena. Po diskusích a hledání řešení jsme se rozhodli na zkušební dobu založit svou vlastní malou družinku. Klubovnu jsme si upravili v kostelním suterénu a za otevřené a štědré podpory evangelického sboru jsme mohli začít. Pokud vydržíme rok, budeme pokračovat již jako plnohodnotní skauti, tak jsme si na začátku slíbili. Vydrželi jsme a vyvstala otázka kam s námi.

V podstatě však nebylo dlouhého rozhodování. Na mysl přišlo jen již zmíněné středisko Ichthys. Na dobré jméno střediska pamětníci, dnes již rodiče dětí nezapomněli. Vedením střediska jsme přes naši malou početnost a nezkušenost byli vstřícně přijati. Skauti a skautky, světlušky a vlčata, vedoucí z nově vzniklého 46. oddílu Kavalíři děkují středisku Ichthys za skvělou podporu a shovívavost s naší neohrabaností při prvních krůčcích skautského putování.

za batole mezi skauty - 46. oddíl Kavalíři Luděk Korpa – Armin, ze skautského odpočinku probuzený vůdce v důchodu
Publikováno ve zpravodaji Farní věstník, duben 2018


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....