Přestavba u sv. Jiří

Už delší dobu se potýkáme s nedostatky v kuchyni a na sociálkách na základně u Jiřího. V kuchyni bylo velmi nečisto a špatně využitelný prostor. Trápila nás dosluhující plechová linka rezavějící zevnitř, myši, celkově nevyhovující zázemí. V minulém roce se nám podařilo opět zprovoznit vodovod, nicméně jeden záchod nedostačuje kapacitě objektu. Dalším problémem byla dosud chybějící sprcha. Tu sice skauti přes víkend oželí, ale aby se mohla u Jiřího konat i jiná akce – viz například nedávný WORKCAMP se zahraničními dobrovolníky - bylo nutné sprchu zajistit provizorně dovezenou stavební buňkou.

Vylepšovací projekt zmiňovaného sociálního „jádra“ domu už jsme měli delší dobu v hlavě. Díky spřízněné rodině Švehlových dokonce ve velmi konkrétní podobě. Výše popsané okolnosti nás však přiměly nečekat. Celý projekt jsme tedy uzpůsobili do podoby zvládnutelné vlastními silami a s pomocí známých a přátel.

Vzniknout má nová koupelna, v ní nový záchod, sprcha, dvě velká umyvadla pro večerní mytí, jedno z nich přístupné na chodbě. V kuchyni se objeví nová linka, nové lino, přesuneme sporák. Nakonec uděláme obklady ve všech třech místnostech. K tomu všemu je nutné vyzdít jednu krátkou příčku, přesunout dveře, vyřešit odpady, vodu, elektriku. Aktuálně stojí příčka, kuchyň je vystěhována (sporák je stále k dispozici funkční), dveře připravené na přesun – jsme tedy zcela na začátku :-)

Na říjnové střediskové radě byl celý plán odsouhlasen a schválen rozpočet převyšující 50 000 Kč. Díky dobrovolné práci mého bratra Íka (stavař), mé a všech, kteří se budou podílet, jsme si mohli dovolit z rozpočtu vypustit dost významné ceny samotných prací a marži firem, která by jinak pohltily velké množství prostředků.

Přestavba potrvá asi tři měsíce, během této doby bude základna stále v provozu, počítejte však prosím s jistými omezeními – konkrétně nelze příliš využít první klubovnu kvůli nastěhovaným věcem z kuchyně a v kuchyni je k dispozici pouze sporák, linka je funkční jen provizorně, dřez není funkční vůbec. Druhá klubovna, podkroví a záchod zůstanou po celou dobu přístupné bez omezení.

Na závěr této aktuality bych chtěl vyzvat instalatéry, zedníky, nábytkáře, koupelnáře, elektrikáře, obkladače, ale i jiné profese – pokud nám můžete přispět vlastní prací nebo i jen dobrou radou, předem velmi děkujeme za účast! Vyzývám ale také členy našeho střediska, vedoucí, a zejména rovery: prostě přijďte. Většinu prací je nejlepší dělat ve dvou až třech lidech a já budu moc rád, když mi pomůžete.

Odplatou za jakoukoliv pomoc, shánění, namáhání a dřinu budiž mnohem lépe využitelnější budova, kterou rádi zapůjčíme třeba na víkendovou akci, oslavu, nebo prostě jen jako útočiště, kde bude klid a příjemné solidní zázemí.

Flintstone, správce základny


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....