Rádcovský kurz

Ohlédnutí za střediskovým rádcovským kurzem očima účastnice...

V pátek o půl šesté jsme se sešli na základně u sv. Jiří. A protože se někteří z nás mezi sebou moc dobře neznali, hned jsme si zahráli seznamovací hru. Ze začátku to vypadalo nevinně: v kroužku kolovaly slané tyčinky a každý z nás si měl vzít kolik chce. Ti prozíravější si vzali menší množství, ti méně prozíraví (nebo více hladoví) si tyčinek vzali hodně. Vzápětí se ukázalo, jaký je v tom háček: za každou tyčinku, kterou jsme si vzali, jsme museli říct jednu informaci o sobě, a až poté jsme mohli tyčinku sníst. Což o to, Já se svými třemi tyčinkami jsem problém neměla, Ale někteří, kteří si vzali tři čtvrtě balíčku, se pořádně zapotili při vymýšlení dalších a dalších informací o sobě. Nakonec ale všichni úkol zvládli a mohli si zaslouženě vychutnat své trofeje- tyčinky.
Po této hře jsme absolvovali Jakubův program, zaměřený na pravidla a jejich výklad. V rámci něj jsme si venku zahráli noční hry se svíčkami. Poté nás Magda poučila o tom, jak se na schůzkách správně modlit. A nezůstali jsme jen u teorie, den jsme zakončili společnou modlitbou.

Poté, co jsme se ráno probudili do nového dne, jsme měli rozcvičku, během které jsme se dozvěděli, jak rozcvičku vést, A jak ji udělat zábavnou.
Poté jsme vyslechli Pepovo povídání o organizaci výprav a bezpečnosti, po kterém jsme byli rozdělení do čtyř skupin po šesti. A to, co nám bylo předešlý den teoreticky vysvětleno, jsme si měli dnes sami vyzkoušet. Každá skupinka měla vymyslet a připravit hru na 30 minut a tím si vyzkoušet, jak si rozvrhnout čas na přesun nebo vysvětlování pravidel, jak hru podle potřeby upravit, srozumitelně vysvětlit pravidla a zaujmout děti.
Poté jsme od vedoucích účastníků dostávali zpětnou vazbu. Navíc si Jakub pokaždé vybral jednoho hrajícího (který o tom samozřejmě nevěděl), a stopoval a zaznamenával, co během hry dělá. Rozlišovaly se tři typy činností: akční (samotná hra), učící (vysvětlování pravidel) a ztrátová (člověk nedával pozor nebo neměl co dělat). Jakub nám na konci sdělil celkový čas jednotlivých činností a my tak mohli nahlédnout na své schopnosti zaujmout a zaměstnat děti.
Díky tomuto programu jsme si mohli zahrát "Živé pexeso", "Lištičky", "Sochy- lepidlo" a hru "Na zrcadlo". Jednotlivé hry byly ještě proloženy Eliščiným programem (o organizaci schůzek a pravidlech během ní) a procházkou, kterou jsme si všichni moc užili.
Radost nám kalila jen jedna nehoda: Kačka Řezníčková nešikovně dopadla a udělala si výron, takže procházku bohužel musela oželet. Přesto se ale statečně účastnila dalšího programu, který si připravil Houbař. Byl zaměřen na stezky a práci s nimi. Následoval zbytek Eliščina programu, který jsme dopoledne nestihli a který byl zaměřen na odměny a tresty. V rámci něj jsme měli ztvárnit některé situace pomocí scének, které byly velice vtipné.
Večer mohl strávit každý po svém: někdo hrál frisbee, někdo Bang a někdo si užíval povídání u ohně, který se po tuhém, asi třičtvrtěhodinovém programu konečně podařilo rozdělat. Den jsme opět zakončili společnou modlitbou.

A v neděli? To už nás čekala jen mše svatá v kostele u sv. Jiří, úklid, a pak cesta domů.

Pokud bych měla mluvit za všechny, myslím, že jsme si kurz moc užili a opět posunuli sami sebe, abychom mohli být těmi nejlepšími vedoucími.


Anička
45. oddíl Poutníci


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....