Výprava se skauty DPSG

V sobotu 3. 5. 2014 jsme ve složení Jakub Oliberius, Kateřina Bočková, Tomáš Brabec, Marie Brabcová ze 45. oddílu Poutníci vyrazili autem z Plzně do Regensburgu, kde nás čekala společná akce s našimi spřátelenými regensburskými skauty. Sešli jsme se v 10 hodin u katedrály a po společné zahajovací fotce jsme zamířili na nábřeží, odkud nás výletní loď s trefným názvem Regensburg odvezla ke známému monumentu Walhalla. Během třičtvrtěhodinové plavby, kdy nás hlas z reproduktorů upozorňoval v němčině a angličtině na významná místa podél Dunaje, jsme se dali do řeči s vedoucími německé skupiny a většina si dala svačinu.

Cílem plavby byla již zmíněná Walhalla. Je to budova v antickém stylu vystavěná v 19. století nad řekou Dunají. Její hlavní myšlenkou bylo a je symbolicky shromáždit všechny významné osobnosti německy mluvících zemí umístěním jejich busty či pamětní tabule ve vnitřních prostorách. Tento akt měl povzbudit národní vědomí Němců v době po porážce v napoleonských válkách. Dnes je možné ho chápat i jako symbol sjednocení lidí různých národností, což vystihuje i myšlenku této naší skautské akce, t.j. povzbudit česko-německou spolupráci a porozumění.

Na prohlídku památníku jsme sice nešli, ale pokochali jsme se výhledem na rovinatou krajinu v okolí Regensburgu a Dunaje. Po další společné fotce na schodech Walhally přišla na řadu seznamovací hra. Zapamatovat si jména všech 14 německých účastníků nebylo vůbec jednoduché, ale některá nám přeci jen v hlavě zůstala.

Poté jsme se pěšky vydali do vesnice Wenzenbach, kde byl naplánován nocleh německých a rozloučení s námi českými skauty. Většina cesty vedla lesem, a přestože nám počasí příliš nepřálo, chůzí jsme se zahřáli. Po nějaké době jsme zastavili na lesním rozcestí a rozdělali věci k přípravě oběda – instantní hráškové polévky, která ale nebyla v sáčku, jak jsme zvyklí z našich obchodů, ale v obalu a tvaru podobném šišce paštiky či salámu. Takto slisovaný prášek bylo nejprve potřeba rozdrtit a poté smíchat s horkou vodou. Nádobí, které jsme my čtyři neprozíravě nechali doma, nám bylo s ochotou zapůjčeno. Po obědě následovala krátká společná hra a šlo se dál. Další mezistanicí byla travnatá loučka v lese v blízkosti několika chat vybavená ohništěm, lavičkami, zařízením určeným ke grilování (totiž vysokou trojnožkou z dřevěných kůlů se zavěšeným roštem, která se stavěla nad ohniště) a zásobou suchého dřeva na oheň. Tady následovali další hry. Během jedné z nich jsme se naučili 6 výrazů z obou jazyků, a to mixér – Mixer, toustovač – Toaster, slon – Elefant, zvracející klokan – kotzendes Känguru a pračka – Waschmaschine. Mile překvapeni jsme zjistili, že někteří němečtí skauti, kteří se účastní i tradiční cyklojízdy Plzeň – Regensburg si díky jazykové animace na jednom z ročníků nesmazatelně pamatují slovíčka helma, pumpička a flaška :)

Následovalo slíbené grilování výborných bavorských klobásek, horký čaj a lehký déšť. Z této zastávky nás čekaly ještě přibližně dvě hodiny chůze lesem, než jsme za stmívání dorazili do Wenzenbachu. Společnou část akce jsme ukončili symbolicky poslední společnou fotkou u lípy, která byla vysazena při příležitosti česko-německého setkání před mnoha lety. Po rozloučení jsme byli odvezeni do Regensburgu, kde jsme přesedli do našeho auta a vyrazili domů.

Akce se nám líbila a doufáme, že se stane začátkem naší další česko-německé spolupráce.

Maruška Brabcová


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....