Workcamp "U Jiřího"

18. - 30. září 2014 bylo na naší skautské základně poněkud živo. Tábořilo zde totiž 8 dobrovolníků, kterým se zalíbila myšlenka pomoci při obnově parku U sv. Jiří. Pokud jste zavítali v těchto dnech do blízkosti starobylého kostela U sv. Jiří, určitě jste si všimli jistých změn v krajině. Byl postaven nový most přes Úslavu a vybudována cyklostezka, běžící z tohoto odlehlého místa podél řeky směrem do města. Anglicky (a ne jenom!) mluvící dobrovolníci také pomohli vykácet značné množství náletových akátů, hlavně podél cyklostezky a kolem hřbitova.

Pečení buřtů je známá věc, ale kdy si máte možnost přímo tady v Plzni u táboráku poklábosit z Mexičanem, Japoncem, nebo dívkou z Albánie? Když zapadlo slunce, shlédli jsme u úvodního ohně také prezentace Kláry Salzmannové, krajinářské manažerky projektu, která se netajila historickými snímky a svou představou o právě nastávající renovaci parku.

Protože na řadě míst bylo nutné zaměstnat motorovou pilu a štěpkovač, účastnila se vlastně také firma Prostrom se svými lidmi a materiálním zázemím. Dobrovolníky koordinoval při mýcení zeleně vedoucí plzeňské Záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který, ač v rekonvalescenci, podílel se lvím dílem také fyzicky.

Akce vlastně vycházela z iniciativy Plzně 2015, která sezvala dobrovolníky a vybrala jako místo základny pro desetidenní „táboření“ – právě naši základnu U sv. Jiří. Dobrovolníci se sami přihlásili z celé zeměkoule (což mi přijde dost neuvěřitelné) – z ČR, Litvy, Turecka, Španělska, Albánie, Mexika, Číny a Japonska. Na programu neměli jen práci, ale byli se také podívat na historické centrum města Plzně, do dolů v Plané a do Karlových Varů.

Vyzkoušeli si také lodě, které máme na základně k zapůjčení. Měla to být poklidná jízda proti proudu do centra města, ale vzhledem k vyššímu stavu vody a k faktu, že prakticky nikdo z nich neměl s vodou zkušenosti, dopadla jízda docela jinak. Takže místo městských památek viděly dvě třetiny osádky spíše andělíčky při nedobrovolném koupání „U Jiřího“. Smekám však před jejich odvahou a entusiasmem, který nezaplašila ani zima ani utopené chytré telefony.

Měl jsem tu čest být tam s nimi alespoň občas. Například u táboráku, na lodích, když se pálilo klestí, nebo jako ostatně celý pobyt – tahaly větve. Mám radost z toho, co se tam dělo, mám radost z lidí, které jsem tam mohl potkat nebo i vidět, jak se potkávají jiní.

Pro mě osobně tato návštěva byla silným zážitkem. A co si to odnáším domů?

Zaprvé zjištění, že stále existují na Zemi lidé, kteří dělají dobré věci zadarmo, i když to pro ně znamená spíše oběť než výhody. Jim patří veliký dík!!

Za druhé, že se stále něco děje, a že se brzy dočkáme i dalších změn v parku kolem naší základny.

A konečně zatřetí, že naše základna začíná být docela jistě známá i za hranicemi naší republiky, což dokládá i nedávno konaný tábor skautů z Holandska – právě také u nás. Kdo by to byl řekl – takový opuštěný barák, a on docela získává pověst...

Flintstone, správce základny


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....