Základna „U Jiřího“

Dům, který střežží dění na místě setkávání posledních dvou plzeňských řek, Berounky s Úslavou, znají hlavně Doubravečtí. Vlastně tu není skoro nic, jen stále funkční hřbitov a –hodně moc starý kostel. Jezdí se sem na výlety. Někdy je tu i dost žživo.

Okolí je kouzelné. Řeka se stáčí kolem kostela a voda plyne dále, směrem na Prahu. Tímto meandrem ale teprve začíná ta správná divočina, příroda, které by se zde člověk nenadál. Podél řeky není možžné p욹ky pokračovat dále. Brání vám v tom místní útesy, těsně svírající koryto řeky. I lezci mají zde svou skrytou cvičnou skálu, ale pššt... Na procházce slyššíte podivné ptačí zvuky a bodejť by ne, vššak se pořádně rozhlédněte po naučných tabulích na visuté lávce a v místní bažžině.

Takové je to u sv. Jiří. Ten dům postavili rodině, která se tu starala o hřbitov. Byl zabaven, prošel restitucí a potom byl opuštěn. A před více než deseti lety jsme ho dostali darem od plzeňských Salesiánů pro naši skautskou činnost. Od té doby se o něj pečlivě staráme a celý jsme jej zrekonstruovali, vytvořili jsme zde perfektní zázemí. Mnoho let také sloužil jako klubovna pro pravidelné schůzky dvou našich oddílů a nadále slouží jako základna pro příměstské víkendové i nevíkendové akce všeho druhu. Jezdí k nám také přátelé přírody i skautské oddíly z Prahy, ale také až z Holandska!

Chceme prostory nabídnout také lidem z okolí. Určitě si sem udělejte výpravu. A rádi vás uvítáme, pokud sháníte vhodné místo třeba pro akci s dětmi. Více informací najdete na www.ichthys-plzen.skauting.cz/klubovna-u-sv-jiri.

S přáním krásného podzimu zapsal
Jiří Fictum - Flintstone, správce základny U Jiřího
Publikováno na zpravodaji Farní věstník, listopad 206


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....